Αθλητικά νέα


Μία ευαίσθητη εξέταση αίματος για το έμφραγμα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Αθλητικά νέα
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 15:20
Του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού

Η είδηση έρχεται από την Αγγλία. Ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με την απόφαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας που τώρα αποδέχεται τη χρήση του test τροπονίνης ως μεθόδο ανίχνευσης - διάγνωσης του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τονίζεται μάλιστα στα δημοσιεύματα αυτά ότι με το test τροπονίνης μπορεί να διαγνωσθεί διπλάσιος αριθμός εμφραγμάτων που θα μπορούσε να διαφύγουν με τις κλασικές μεθόδους διάγνωσης του εμφράγματος.

Το γεγονός αυτό καθαυτό, η καθυστέρηση δηλαδή της παραδοχής της χρησιμότητας του test τροπονίνης, είναι εντυπωσιακό, τη στιγμή που στην Ελλάδα το test τροπονίνης γίνεται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εδώ και πολλά χρόνια.

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του μυοκαρδίου και διαδραματίζει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ρόλο στη συστολή του μυοκαρδιακού κυττάρου και γενικότερα της καρδιάς. 

Η πρωτεΐνη αυτή απελευθερώνεται και κυκλοφορεί στο αίμα όταν καταστραφεί το μυοκαρδιακό κύτταρο, κλασικά στην περίπτωση του εμφράγματος. Ομως είναι δυνατόν να αυξηθεί και σε περιπτώσεις φλεγμονής και νέκρωσης του μυοκαρδίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Ακόμη και σε περιπτώσεις έντονου stress του μυοκαρδίου, όπως π.χ. στους δρομείς του Μαραθωνίου, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της τροπονίνης.

Η τροπονίνη εμφανίζεται με τρεις ισομερείς μορφές (I, C, T). Μάλιστα, η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη Τ όταν ευρίσκεται σταθερά αυξημένη αποτελεί προγνωστικό δείκτη της επιβίωσης του ασθενούς με στεφανιαία νόσο. Μεγάλος αριθμός ασθενών με στεφανιαία νόσο είναι δυνατόν να χαθεί – εκτός από το κλασικό έμφραγμα του μυοκαρδίου – και από τη λεγόμενη ισχαιμικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Υπολογίζεται ότι άνω του 60% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Εν τούτοις, η κλασική εφαρμογή του test τροπονίνης αφορά την πρόωρη διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μόλις αρχίσει η καταστροφή του μυοκαρδίου, η τροπονίνη απελευθερώνεται και η στάθμη της ανεβαίνει στο αίμα προτού παρατηρηθεί αύξηση των κλασικών ενζύμων, όπως είναι οι τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT) καθώς και του CK-MB.

Ακόμη και μικρή αύξηση της τροπονίνης, ύστερα από έναν πόνο στον θώρακα, υποχρεώνει τον καρδιολόγο να προχωρήσει σε στεφανιογραφία και εάν διαπιστωθεί οξεία απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας να προβεί σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι). Εάν διαφύγει η διάγνωση ακόμη και ενός μικρού σε έκταση εμφράγματος, μπορεί να επακολουθήσει μεγαλύτερο έμφραγμα με σοβαρότερες συνέπειες και επιπλοκές για τη ζωή των αρρώστων.

Συμπερασματικά, το test τροπονίνης είναι ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο test για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος, που πολλές φορές ούτε το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να αναδείξει.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

 
Οι καρδιοπάθειες δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Αθλητικά νέα
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 23:51

  

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα προβλήματα της καρδιάς αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους. Αν και οι καρδιακές προσβολές είναι λιγότερο συχνές σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, εκατοντάδες είναι τα άτομα κάτω των 45 ετών πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας πως τα γενετικά προβλήματα, ο διαβήτης αλλά και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Η πολύ υψηλή χοληστερόλη- λόγω οικογενειακού ιστορικού- ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κοκαΐνη μπορεί να είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή υγεία της καρδιάς.Τα ναρκωτικά
 
6 τρόποι να συρρικνώσετε την περίμετρο της μέσης σας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Αθλητικά νέα
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 23:24

waistline1

Αν ψάχνετε για γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να συρρικνωθεί η περίμετρος της μέσης σας μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, για να ετοιμαστείτε για να φορέσετε το μπικίνι σας, υπάρχει λύση για να το επιτύχετε.

 
Ποιες είναι οι πιο τεμπέλικες χώρες του κόσμου. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Αθλητικά νέα
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 15:40

tempelia 307397302

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ δημιούργησαν τον παγκόσμιο χάρτη της... τεμπελιάς, στον οποίο αποτυπώνεται πόσο κινείται μέσα στην ημέρα ο κάθε λαός.

 
Το τρέξιμο «γυμνάζει» και τη... μνήμη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Αθλητικά νέα
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 01:39

treksimo mnimi1

Με την πάροδο των ετών η μνήμη φθίνει γεγονός που έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, αλλά και στην ψυχολογία του ατόμου.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 5

WORLD RACES

Patagonian International Marathon  

PIM 6_for_web

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας είναι ένας αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιλή στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Torres del Paine. Από την πρώτη διοργάνωση το 2012, ο αγώνας συγκέντρωσε χιλιάδες δρομείς ...Περισσότερα

Susitna 100

13071343

Η κοιλάδα Μatanuska-Susitne είναι μια περιοχή στη νότια κεντρική Αλάσκα. Απέχει 56χλμ βόρεια του Anchorage και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε υπερμεγέθη λαχανικά που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση της πόλης...Περισσότερα 

Baikal Ice Marathon

training to run 1-long

Η λίμνη Βαϊκάλη σχηματίστηκε πριν από 25 περίπου εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν μια μοναδική φυσική πανδαισία με το πράσινο φόντο να κυριαρχεί...Περισσότερα