Health News & Tips


Η Θεσσαλονίκη αθλείται για τον Διαβήτη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Health News & Tips
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 16:55

Final Poster_32Athlisi_HASD_2018

Το πιο ηχηρό μήνυμα σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις παράλληλων αθλητικών δράσεων, θα κληθούν να στείλουν οι πολίτες για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στη δράση «Άθληση για τον Διαβήτη», που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

 
Νηστεία: Ένα δώρο για την υγεία μας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Health News & Tips
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 16:08

nisteia ena doro gia tin ygeia mas inside

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, αφού σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία προβλέπετε να νηστεύουμε 180-200 ημέρες ετησίως.

Ποιες είναι οι βασικές περίοδοι της νηστείας;

Οι βασικές περίοδοι της νηστείας, σύμφωνα με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι:

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Διαρκεί 40 ημέρες και δεν επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος (εκτός του ψαριού), γαλακτοκομικών και αυγών.

Η νηστεία της Τυρινής

Διαρκεί την τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου. Όσο διαρκεί, επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.

Η Μεγάλη Σαρακοστή

Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Διαρκεί συνολικά 48 ημέρες. Στη συγκεκριμένη νηστεία απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, εκτός από τις ημέρες του Ευαγγελισμού και της Κυριακή των Βαΐων, όπου επιτρέπεται το ψάρι. Η κατανάλωση ελαιόλαδου επιτρέπεται μόνο το σαββατοκύριακο.

Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου

Ξεκινάει την 1η Αυγούστου και τελειώνει στις 14 Αυγούστου. Στη διάρκειά της, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος (εκτός του ψαριού), γαλακτοκομικών και αυγών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, 2 φορές την εβδομάδα

Την Τετάρτη και την Παρασκευή, απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, αυγών και λαδιού.


Όπως φαίνεται, η Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια περιοδική χορτοφαγία, όπου άλλες μέρες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, θαλασσινών και άλλες μέρες ταυτίζεται με αυστηρή χορτοφαγία. Δώστε έμφαση στα παρακάτω θρεπτικά συστατικά.

Πρωτεΐνη

Πολλοί πιστεύουν ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσα από την πρόσληψη κρέατος. Αυτή όμως η πεποίθηση δεν είναι ακριβής, μιας και όλες οι φυτικές τροφές, με εξαίρεση τα φρούτα, περιέχουν πρωτεΐνη. Πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι:

  • τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια),
  • ο αρακάς,
  • η σόγια και τα προϊόντα της (τυρί τόφου, τέμπε) και
  • οι ξηροί καρποί

Σίδηρος

Πολλές φυτικές τροφές αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου:

  • Τα όσπρια: Φακές, φασόλια, ρεβίθια
  • Τα λαχανικά: Σπανάκι, κολοκυθάκια, αρακάς, μπρόκολο, φύλλα παντζαριού, ντοματοχυμός
  • Τα φρούτα: Κυρίως τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες)
  • Οι ξηροί καρποί: Κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι
  • Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και εμπλουτισμένο γάλα ή γιαούρτι σόγιας
  • Άλλα τρόφιμα: Μαύρη σοκολάτα, μελάσα σακχαροκάλαμου

Τι πρέπει να προσέξετε στο σίδηρο;

Ο σίδηρος υπάρχει στις τροφές σε δύο μορφές: Τον αιμικό σίδηρο και τον μη αιμικό. Ο αιμικός σίδηρος υπάρχει στο κρέας και απορροφάται περισσότερο από τον μη αιμικό, που περιέχεται στις φυτικές τροφές και αποτελεί τη μορφή προσλαμβάνεται από τους ανθρώπους που νηστεύουν.

Συμβουλές για αύξηση της απορρόφησης του φυτικού σιδήρου

Συνδυάστε το γεύμα σας με βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αυξάνει έως και κατά 4 φορές την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι), το μπρόκολο, οι πιπεριές και το κουνουπίδι. Προσθέστε, για παράδειγμα, πιπεριά στις φακές ή χυμό λεμονιού στα ρεβίθια. Προσοχή όμως!

Η βιταμίνη C θα πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με τα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο

Συνδυάστε τις τροφές που περιέχουν σίδηρο με β-καροτένιο

Το β-καροτένιο αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Περιέχεται στο καρότο, στα βερίκοκα, στο σπανάκι, στο μαρούλι, στο μπρόκολο κ.ά. Για παράδειγμα, εάν προσθέσετε καρότο στα φασόλια, αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.

Καταναλώστε έξυπνα τα φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο

Δηλαδή αποφύγετε να τα καταναλώσετε την ίδια στιγμή με ροφήματα που περιέχουν τανίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Τέτοια παραδείγματα ροφημάτων είναι το χαμομήλι, το κακάο, το τσάι κ.α., ενώ εάν θέλετε να πιείτε τα ροφήματα αυτά επιλέξτε να τα καταναλώσετε χρονικά μεταξύ των γευμάτων και όχι κατά τη διάρκειά τους.

Μουλιάστε τις τροφές πριν το μαγείρεμα

Έχει φανεί πως πολλές φυτικές τροφές όπως τα όσπρια περιέχουν κάποια φυτικά οξέα που μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Με το μούλιασμα των τροφών πριν το μαγείρεμα, μειώνεται η δραστικότητα αυτών των φυτικών οξέων. Για παράδειγμα, πριν μαγειρέψτε τα φασόλια, μουλιάστε τα αποβραδίς σε χλιαρό νερό.

 Ασβέστιο

Η πρόσληψη ασβεστίου έχει συνδεθεί στο μυαλό του περισσότερου κόσμου με την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Κι όμως! Οι ανάγκες σε ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν πλήρως και από τις φυτικές πηγές. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τα αποξηραμένα φρούτα, είναι κάποιες από τις πολλές φυτικές τροφές που περιέχουν ασβέστιο.

Τι να προσέξετε στο ασβέστιο;

Τα οξαλικά οξέα, που περιέχονται στο σπανάκι και στα φύλλα του παντζαριού μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Με το μαγείρεμά τους όμως, ένα μέρος των οξαλικών οξέων αποβάλλεται και το ασβέστιό τους απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Αντίθετα, το ασβέστιο από λαχανικά με λιγότερα οξαλικά, όπως το κινέζικο λάχανο bok choy, το μπρόκολο, τα χόρτα collards (πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και η λαχανίδα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, απορροφάται καλύτερα, ακόμη και από το ασβέστιο του γάλακτος.

Μπορούν όλοι να νηστέψουν;

Η απάντηση είναι «ναι» ωστόσο υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων στις οποίες η νηστεία θα πρέπει να ακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή. Οι ομάδες αυτές είναι:

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Μπορούν να νηστέψουν, ωστόσο υπό την επίβλεψη ενός διαιτολόγου - διατροφολόγου, ώστε να ελέγχουν τις ποσότητες των υδατανθράκων στο καθημερινό τους διαιτολόγιο και το γλυκαιμικό δείκτη των επιλογών τους.

Άτομα που έχουν σιδηροπενική αναιμία

Μπορούν να νηστέψουν δίνοντας έμφαση στη βιταμίνη B12 αλλά και στο σίδηρο, εφαρμόζοντας τις συμβουλές που δόθηκαν παραπάνω.

Άτομα με οστεοπόρωση

Μπορούν να νηστέψουν δίνοντας έμφαση στις φυτικές πηγές ασβεστίου.

Νεφροπαθείς

Μπορούν να νηστέψουν, ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής με έμφαση στην ποσότητα φωσφόρου και καλίου.

Ενδεικτικές επιλογές γευμάτων κατά τη διάρκεια της νηστείας

Επιλογές πρωινού και σνακ

  • Δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα σόγιας ή αμυγδάλου
  • Φρέσκος χυμός πορτοκάλι με ψωμί, μέλι και ταχίνι
  • Σπιτική σπανακόπιτα
  • Σταφιδόψωμο
  • Ελιόψωμο
  • Φρέσκος χυμός πορτοκάλι με κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

Επιλογές κύριου γεύματος

  • Ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι
  • Μαρομάτικα φασόλια με μάραθα
  • Ντολαμδάκια
  • Σουπιές με σπανάκι και ψωμί
  • Ρυζότο με λαχανικά
  • Αρακάς με πατάτες γιαχνί αγκινάρες
  • Γεμιστά με ρύζι
  • Κολοκυθοκεφτέδες και ρεβιθοκεφτέδες
  • Λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο
  • Ταμπουλέ

Οφέλη της νηστείας στην υγεία

Από έρευνες που μελέτησαν την επίδραση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Νηστείας στη διατροφή και την υγεία, φάνηκε ότι η αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και φυλλικού οξέος και μείωση στην πρόσληψη επιβλαβών κορεσμένων λιπαρών, με συνεπακόλουθες ευεργετικές επιδράσεις στη μείωση της ολικής και LDL «κακής» χοληστερόλης.

Συμπέρασμα

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Νηστεία, δίνει την ευκαιρία σε όλους μας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να γινόμαστε χορτοφάγοι και να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη της αποχής από τα ζωικά προϊόντα για την υγεία μας. Περισσότερες πληροφορίες, για μια πλήρη διατροφή στη νηστεία, θα βρείτε στο βιβλίο με τίτλο: «Κρέας; Όχι Ευχαριστώ. Οδηγός για χορτοφάγους» από τις εκδόσεις mednutrition publications.

 
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΑΣ  Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

    Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.

www.mednutrition.gr 

 
Νέες έρευνες αναθεωρούν τις διατροφικές οδηγίες για την υγεία του καρδιαγγειακού PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Health News & Tips
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 13:13

antiflegmonwdis-diatrofi-960x500


Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες απέναντι στις νέες έρευνες που φέρνουν τα πάνω κάτω στις συστάσεις για το φαγητό

Πολυάριθμα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόληψη των καρδιοπαθειών. Οι μελέτες καθιστούν σαφές ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στον αντίποδα, μία «κακή» διατροφή οδηγεί σε ξεκάθαρη επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Πρόσφατη ανασκόπηση στο κορυφαίο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό «Lancet» αναφέρει ότι το 72% των θανάτων που προέρχονται από καρδιαγγειακά οφείλεται σε λανθασμένη διατροφή. 
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιφατικές και αντικρουόμενες μελέτες για το τι κάνει καλό και τι βλάπτει τελικά την υγεία της καρδιάς μας. 

Νέες έρευνες αναδεικνύουν την ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν παγκοσμίως για τη διατροφή που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά οι επιστήμονες παραμένουν ακόμα επιφυλακτικοί.

▲ Τι ισχύει για τα κορεσμένα λιπαρά
Τα τελευταία χρόνια μετα-αναλύσεις, επιδημιολογικά δεδομένα και επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων δεν σχετίζεται αρνητικά με την υγεία της καρδιάς και ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθούν οι τρέχουσες οδηγίες.
Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» αναφέρει ότι τα κορεσμένα λίπη δεν συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει, δε, ότι τα trans λίπη είναι αυτά που συνδέονται με όλες τις αιτίες θνησιμότητας και της στεφανιαίας νόσου. 
Επίσης, από την πρόσφατη μελέτη Prospective Urban-Rural Epidemiology (PURE) φάνηκε ότι δεν επιβεβαιώνεται η ισχύουσα οδηγία για περιορισμό των λιπαρών σε λιγότερο από το 30% της ενεργειακής μας πρόσληψης και τον κορεσμένων σε κάτω από το 10%, αφού ο περιορισμός αυτό δεν συντελεί σε βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
«Προς το παρόν, τα δεδομένα αυτών των μελετών δεν κρίνονται επαρκή για τροποποίηση των συστάσεων. Αυτό που φαίνεται, πάντως, από τη βιβλιογραφία είναι ότι η μείωση του κορεσμένου λίπους της δίαιτας είναι ευεργετική, κυρίως όταν αντικαθίστανται από άλλο είδος λιπαρών οξέων, όπως τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα» επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος Λ. Μελίστας και προσθέτει ότι «οι περισσότεροι ιατρικοί, επιστημονικοί, κυβερνητικοί και επαγγελματικοί φορείς συμφωνούν ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρίας, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Ολοι αυτοί οι οργανισμοί συνιστούν περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών (7%-10% ημερήσιων θερμίδων)».

▲ Η διαμάχη για τα γαλακτοκομικά
Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κυρίως λόγω στεφανιαίας νόσου. Αυτή η αρνητική επίδραση των γαλακτοκομικών θεωρείται ότι πηγάζει από τη μεγάλη περιεκτικότητα των προϊόντων αυτών σε βλαβερά κορεσμένα λιπαρά.
Υπάρχουν, όμως, και αντιφατικά στοιχεία. Πρόσφατη μεγάλη μελέτη σε πάνω από 130.000 άτομα από 21 χώρες δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών, ακόμη και πλήρους περιεκτικότητας σε λιπαρά, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και, συγκεκριμένα, από καρδιαγγειακά και εγκεφαλοαγγειακά αίτια (π.χ., έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο).
«Ωστόσο, είναι πρόωρο να αλλάξουν οι διατροφικές συστάσεις. Στις τωρινές διεθνείς οδηγίες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά» υπογραμμίζει ο κ. Μελίστας.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΚΛΕΙΔΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

Κατά καιρούς διάφορες μελέτες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι η μείωση των υδατανθράκων από τη διατροφή μας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς συμβάλλει στην απώλεια του βάρους και τη μείωση του λίπους.
«Ωστόσο, η υιοθέτηση μιας διατροφής φτωχής σε υδατάνθρακες δεν φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία των αγγείων και της καρδιάς. Τέτοιου τύπου δίαιτες φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου μακροπρόθεσμα. Οι οδηγίες συστήνουν αύξηση της ποιότητας των υδατανθράκων της διατροφής (αποφυγή απλών και επεξεργασμένων σακχάρων) και όχι μείωση της ποσότητας, ώστε να υπάρχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή και τη συνολική υγεία» εξηγεί ο κ. Μελίστας.

Ιδανικό μενού: Αρκετό ψάρι και ελάχιστο αλάτι

➥ Καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μερίδες ποικιλίας φρούτων και λαχανικών (400 γρ.) σε καθημερινή βάση.
➥ Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί) και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
➥ Καταναλώστε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. «Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω των αντιαθηροσκληρωτικών, αντιθρομβωτικών, αντιπηκτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους» επισημαίνει ο κ. Μελίστας.
➥ Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος πλούσιου σε λίπος και μαργαρινών/γλυκών με υδρογονωμένα (trans) λίπη.
➥ Προτιμήστε φυτικά έλαια και λίπη (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί) αντί για ζωικά λίπη. «Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ αλλά και οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχουν (ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο) δρουν ευεργετικά για την πρόληψη του κινδύνου καρδιοπαθειών» λέει ο ίδιος.
➥ Επιλέξτε τρόφιμα με λιγότερο αλάτι και χρησιμοποιήστε ελάχιστο ή καθόλου αλάτι στην προετοιμασία των τροφών.
➥ Αν καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο.
➥ Καταναλώστε αρκετό νερό και αποφύγετε ποτά με πρόσθετα σάκχαρα.
«Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η σύγχρονη τάση είναι η ανάλυση της επίδρασης στον καρδιαγγειακό κίνδυνο των συνολικών διατροφικών προτύπων παρά η επίδραση μεμονωμένων τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, τα σημαντικότερα διατροφικά πρότυπα, για τα οποία υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) για την καταπολέμηση της υπέρτασης» καταλήγει ο ίδιος.

▲ Αυξάνει το αβγό τη χοληστερόλη;

Εως πριν από λίγα χρόνια η κατανάλωση αβγών, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος. Με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα η χοληστερόλη της δίαιτας φαίνεται ότι έχει σχετικά μικρή επίδραση στα λιπίδια του αίματος σε σύγκριση με τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα της δίαιτας. «Πληθώρα μελετών και μετα-αναλύσεων υποστηρίζει πως η κατανάλωση μέχρι και εφτά αβγών ανά εβδομάδα δεν επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα και σίγουρα δεν το επιβαρύνει. Ωστόσο, δίνεται έμφαση στον τρόπο μαγειρέματος (π.χ., τηγάνισμα) και στα τρόφιμα που συνοδεύουν το αβγό (π.χ., ομελέτα με αλλαντικά), καθώς αυτά είναι πιθανό να επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε trans ή κορεσμένα λιπαρά» τονίζει ο ίδιος.

▲ Ακόμα και ένα ποτηράκι αλκοόλ βλάπτει;

Είναι διαχρονική η επιστημονική θεώρηση ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με μείωση της θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Αντίθετα, όταν η κατανάλωση ξεπερνάει το μέτρο, η βλαπτική επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς παρουσιάζει αύξηση, η οποία είναι ανάλογη με την αύξηση της ποσότητας. 
«Πολύ πρόσφατες μελέτες όμως υποστηρίζουν πως ακόμη και μικρή κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαιτέρως στους άντρες. Πάντως, οι κατευθυντήριες οδηγίες εξακολουθούν να συνιστούν την πρόσληψη αλκοόλ με μέτρο, εάν όχι καθόλου. Αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες» αναφέρει ο κ. Μελίστας.

www.dimokratianews.gr 

 
Βάρος και απόδοση στα αθλήματα αντοχής PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Health News & Tips
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 12:08

main-qimg-a7a92b5ead457cca1bb1bff1919eb78d-c               

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος             

Βάρος και πάχος συνυπάρχουν αλλά δεν ταυτίζονται. Δύο άνθρωποι στα ίδια κιλά, μπορεί να έχουν το ίδιο βάρος,  αλλά και διαφορετική σύνθεση σώματος.  Έτσι αν και το βάρος δεν είναι μειονέκτημα σε όλα τα αθλήματα, το πάχος με τη μορφή του λίπους επηρεάζει δυσμενώς τη δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή και είναι δαπανηρό σε ό,τι αφορά την απώλεια ενέργειας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 22:25
 
Tips ασφαλείας για δρομείς PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Health News & Tips
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 15:53

 139

Αν προπονείστε τακτικά  στο δρόμο το  βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί,  σίγουρα έχετε εξοικειωθεί ως έναν βαθμό με το σκοτάδι  και ασφαλώς έχετε μάθει να αποφεύγετε τις “κακοτοπιές”.  Όμως ακόμα κι όταν οι πιθανότητες να συμβεί κάτι είναι θεωρητικά μικρές, το τρέξιμο στο δρόμο έχει τους δικούς του κανόνες ασφαλείας, που καθένας θα πρέπει να γνωρίζει πριν βγει έξω για προπόνηση.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 23:01
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 5

worldsmarathons

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo