Διαδρομές στο βουνό PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Runner's Training
Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015 18:47

ot-2010-MG-019

Γράφει ο Ανδρέας Καλογερόπουλος 

Μονοπάτια υπάρχουν σε όλα τα βουνά και εν δυνάμει όλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν διαδρομές, όπως και όλοι όσοι τρέχουν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδρομές, ανάλογα με το χρόνο, τη διάθεση, τις ανάγκες ή την παρατηρητικότητά τους.

Στην πραγματικότητα βέβαια τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και ιδιαίτερα στο ορεινό τρέξιμο που είναι άθλημα με φυσικό χώρο δράσης το βουνό, η ασφάλεια και η πρόβλεψη είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη.  Όταν λοιπόν προτείνουμε μια διαδρομή, καλό θα είναι να έχουμε κάποια κριτήρια που δεν είναι απλά μια καταγραφή στο GPS, αλλά μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Μερικά από τα βασικά κριτήρια σχεδιασμού και επιλογής μιας διαδρομής είναι η πρόσβαση, ο βαθμός δυσκολίας, η φυσική ομορφιά, η κατάσταση του εδάφους, η πρόσβαση σε νερό ή ανεφοδιασμό, ο κυκλικός χαρακτήρας ώστε να επιστρέφει κανείς στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε κ.α.

Έτσι, ο καθένας ακολουθεί αυτό που τον ενδιαφέρει, σταθμίζοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η απόσταση, η υψομετρική και ο βαθμός δυσκολίας που ταιριάζουν περισσότερο ή λιγότερα με το προπονητικό του πρόγραμμα ή απλά με την διάθεσή του. 

Με γνώμονα αυτά τα χαρακτηριστικά, επιλέξαμε στην Πάρνηθα, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια, ομαδοποιώντας τα πιο δημοφιλή και προσβάσιμα σημεία αφετηρίας π.χ. τελεφερίκ ή καταφύγιο Μπάφι και δημιουργώντας κυρίως κυκλικές διαδρομές που μας οδηγούν στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε. Οι διαδρομές αυτές θα μπορούσαν  να ενωθούν μεταξύ τους δίνοντάς μας τη δυνατότητα για περισσότερα χιλιόμετρα και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Προσπαθούμε οι προτάσεις μας να απευθύνονται σε όλους και φροντίζουμε να είμαστε στο μέσο όρο, δηλαδή σ’ έναν μέτριο βαθμό δυσκολίας. Επίσης σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι όλες μας οι προτάσεις βασίζονται σε δικές μας εμπειρίες και όχι σε σχέδια διαδρομών.

Κλείνοντας αυτή την αναφορά σχετικά με τις διαδρομές που προτείνουμε, είναι βασικό να τονίσουμε ότι αυτές δεν εξατομικεύονται από εμάς στα μέτρα ενός εκάστου, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αντίθετα, εσείς αναγνωρίζετε σ’ αυτές τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν και ταιριάζουν με την προπόνησή και την εμπειρία σας.  Επίσης  ευνόητο είναι ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για μεταβλητούς παράγοντες όπως είναι οι καιρικές συνθήκες ή οποιαδήποτε υποκειμενική εκτίμηση. Αυτό σημαίνει, ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος να ενημερώνεται και να φροντίζει για τη δική του ασφάλεια. Όσο καλά και να μάθουμε μια διαδρομή, όσο καλό GPS και να έχουμε, πάντοτε θα πρέπει από πριν να ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες, να κάνουμε σωστό προγραμματισμό χρόνου, να έχουμε μαζί νερό και πρόχειρη τροφή και κυρίως να χρησιμοποιούμε το μυαλό και την κοινή λογική.

Ακολουθήστε το TIMBERTRAIL στο WIKILOC

TIMBERTRAIL.GR
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 18:37
 

worldsmarathons

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo